• Verslag Borger 1 - VV Veenhuizen 1 8 oktober 2022

  • In de 3e speelronde staat voor Veenhuizen een uitwedstrijd op het programma in de hunebedhoofdstad Borger. Het is een bijzondere week voor de mannen in het blauw, er is namelijk stilletjes een heuse mijlpaal gepasseerd. Deze week is het namelijk 2 jaar geleden dat er voor het laatst een uitwedstrijd in competitieverband winnend werd afgesloten. Exact 735 dagen geleden werd Waskemeer na een 90 minuten durend gevecht, inclusief de traditionele rode kaart aan Friese zijde, aan de zegekar gebonden. Je zou kunnen stellen dat die zegekar inmiddels 2 lekke banden heeft. De laatste keer dat er na een lange autorit 3 punten aan totaal konden worden toegevoegd was de benzineprijs nog €1,55 , waren Nick & Simon nog beste vrienden & was Putin nog niet aan het risken. Destijds werd de kleedkamer nog wel regelmatig belaagd door gebrabbel van lil Kleine uit de meegebrachte speakers. Dat probleem heeft zichzelf inmiddels opgelost, tot opluchting van de oudere garde. Vroeger was dus niet álles beter. Om deze mede door corona veroorzaakte serie niet te verlengen moet er gewonnen worden van een oude bekende. Gedurende het seizoen 13/14 streden beide clubs om het kampioenschap in 4D, maar kwamen beide aan het eind van de rit net te kort voor de titel. Na wat mindere jaren wist de opponent van vandaag afgelopen seizoen via de nacompetitie weer te promoveren naar de 3e klasse. 

    Ruim een uur voor aanvang werden 2 volgepakte taxibusjes geparkeerd op het ruime parkeerterrein bij vv Borger. Later zou blijken dat het parkeerterrein zich uitstrekte tot ruim achter de toegangspoort. Veenhuizen nam de aftrap en meteen werden de intenties van de thuisploeg duidelijk. Onder luide aanmoediging van trainer Arne Joling groepeerden de spelers van Borger zich op eigen helft. Menig puber zal ‘s nachts zwetend wakker worden bij de gedachte van het moeten uitvoeren van een bepaalde speciale manoeuvre tijdens het rijexamen. De heren in het groen vallen niet in die categorie. De welbekende bus werd vakkundig achteruit ingeparkeerd. En dan heb ik het niet over een klein VW-busje, maar over parallel geplaatste harmonicalijnbussen. In de beginfase heeft Veenhuizen de bal en speelt het geduldig rond in afwachting tot er een opening ontstaat. In de 12e minuut besluit Coen Schmidt de bal zelf maar te gaan halen. Vanaf een meter of 40 begint hij aan een solo langs meerdere tegenstanders tot hij oog in oog komt met de doelman. Net op het moment dat hij de bal binnen dacht te schuiven kwam er ternauwernood een teen van de thuisploeg tussen. Luttele minuten later krijgt Veenhuizen het deksel op de neus. Een aanval loopt spaak en de bal krijgt van achteruit een blinde peer naar voren. Gedragen door de wind valt de bal perfect achter de Veenhuizer defensie. Het daaropvolgende sprintduel werd gewonnen door de spits van Borger en zijn schot belandt binnen de palen, 1-0. In de 22e minuut dacht Veenhuizen op gelijke hoogte te komen, maar de treffer van Jesse Hilverda werd discutabel afgevlagd wegens buitenspel. Borger gaf Veenhuizen tijdens de opbouw de eerste 50 meter cadeau en wachtte rustig af op fouten aan Veenhuizen zijde om vervolgens in de omschakeling met veel mensen toe te slaan. Langzamerhand begon de blauw-witte formatie het geduld te verliezen en werd het spel slordiger. Steeds vaker werden de inspeelpasses simpel onderschept. Dit leidde in de 37e minuut tot een snelle uitbraak aan de linkerkant, waarbij het schot van de linkermiddenvelder maar net naast ging. Aan de andere zijde werd Jesse Hilverda op het nippertje afgestopt in kansrijke positie. Enkele minuten later was het alsnog raak voor de thuisploeg. Op het middenveld worstelde een speler van Borger zicht tussen 3 tegenstanders door en weet de rechtsbuiten te bereiken. Zijn panklare voorzet werd eenvoudig binnengeschoten, 2-0. Al met al wist Veenhuizen zich geen raad met de bal en zat Borger in een zetel. Op slag van rust viel nog een laatste kans te noteren. Na een lange bal van aanvoerder Robert Elsinga nam linksbuiten Jesse Hilverda het leer vol op de pantoffel. Helaas voor Veenhuizen zeilde de bal net langs de kruising en zocht het zonder aansluitingstreffer de kleedkamer op.

    In de rust heerste frustratie dat het vooraf gevreesde doemscenario toch was uitgekomen. In de jacht op een snel doelpunt werd aanvaller Albert-jan Moes in de ploeg gebracht. In de eerste periode na rust bleef het gehoopte offensief uit. Sterker nog, Borger komt op 3-0 in de 55e minuut. Na een lange bal waren de 2 spitsen van Borger de centrale verdedigers van Veenhuizen te slim af. Wat volgde was een half uur gevuld met irritatie over en weer, waarbij de waterzakken regelmatig van stal moesten worden gehaald. Vooral aanvoerder Elsinga had het te verduren, hij zou het einde van de wedstrijd dan ook niet halen. De leidsman liet het na om meerdere tackles van achteren te bestraffen. Na wat omzettingen werd er toch nog geprobeerd wat te maken van de tot op heden kansloos verlopen middag. Veenhuizen ging meer risico nemen en Borger kwam meer van eigen helft af. Na 70 minuten schoot Jesse zijn 2e afgekeurde goal tegen de touwen. Een corner kon niet worden weggewerkt, waarna hij uiteindelijk werd binnengeschoten door Hilverda. De scheids wees naar het midden en de bal lag al klaar op de daarvoor bestemde stip. Afgetrapt werd er niet, want na een kort betoog van de grensrechter liet de man met de fluit zichzelf overtuigen en keurde ook deze poging af wegens vermeend buitenspel. Een paar minuten later verscheen er dan eindelijk een 1 op het scorebord die niet werd teruggedraaid. Op aangeven van Robert Elsinga schoort invaller Albert-jan Moes uit de draai hard raak in de korte hoek. Een paar minuten liet Veenhuizen zien wel degelijk goed te kunnen voetballen. Inmiddels lag het achterin behoorlijk open en daar wisten de aanvallers van Borger wel raad mee. Een eerste poging kon nog verdedigd worden door Gelmer-jan Haanstra, maar toen er 2 aanvallers vrij opdoken voor doelman Jonathan Auwen was er geen houden meer aan, 4-1. Het geloof bij Veenhuizen was inmiddels helemaal verdwenen. Na een mooie solo vanaf de linker zijlijn wist Sjoert Giezen nog een mooie goal te maken, maar het slotakkoord was voor de thuisploeg. Na nog wat gemiste mogelijkheden wist de spits van Borger na een goede loopactie voor zijn man te komen om een voorzet via de onderkant van de lat binnen te tikken.

    Als dit zich in de rest van het seizoen doorzet kan het bestuur van Borger naast een hoge energierekening ook een flinke factuur van Parkmobile tegemoetzien. Na afloop heersten bij Veenhuizen voornamelijk de beroemde woorden van Herman Kuiphof ‘Zijn we er toch ingetuind’. De speelstijl van de tegenstander kwam niet als een verassing, maar toch werd er aan het kortste eind getrokken. De thuisploeg maakte optimaal gebruik van de fouten en daarmee stond Veenhuizen zowel letterlijk als figuurlijk buitenspel. Uiteindelijk pakte de wedstrijd precies uit zoals Borger gehoopt had, en was hun uitvoering zeer effectief. Aan het eind van het verhaal moeten we dan toch concluderen dat het niet alleen een frustrerende, maar ook terechte nederlaag is. Als er met zo’n spelopvatting toch 5x gescoord wordt dan rijst misschien ook wel de vraag in hoeverre je dat dan nog ultra defensief mag noemen. Die avond werd in de kantine van Borger het Oktoberfest gehouden, daarbij waren de eerste punten van het seizoen vast een lekkere binnenkomer. Aangezien er toch een sleepwagen geregeld moet worden om die zegekar uit Waskemeer op te halen, kan er wellicht ook wel een meeloopdagje georganiseerd worden bij dat bergingsbedrijf om de selectie optimaal voor te bereiden op de return. Tot die tijd moet Veenhuizen op de blaren zitten en mag het zich opladen voor de thuiswedstrijd aankomende zaterdag tegen Zuidlaren.