• Verslag Vitesse ‘63 1 - VV Veenhuizen 1

• Veenhuizen boekt langverwachte uitoverwinning

Na een korte onderbreking, waarin de wederhelften op wat aandacht getrakteerd werden en de vrijgezellen het 2e aan de overwinning hielpen, wordt dit weekend het circus hervat met een uitwedstrijd tegen Vitesse’63. Een aantal zullen afgelopen week met gekromde mondhoeken naar de vervangers van Piet Paulusma hebben gekeken. De voorspelde recordtemperaturen zijn een natte droom voor onze mooiweer-voetballers. We moeten ruim 6 jaar terug in de tijd voor een laatste ontmoeting in Koekange. Deze werd met 2-4 gewonnen door heren uit Veenhuizen. Van de doelpuntenmakers die middag heeft alleen Jim van der Leest zijn lichaam aan de praat gekregen om een poging te wagen dat kunststukje te herhalen. Daarnaast zitten er 2 oude bekenden in de wedstrijdselectie. Michiel Hoving heeft zijn rugproblemen achter de rug en keert terug van zijn voetbalpensioen. Wessel Nijboer heeft de binnenstad van Groningen uitgespeeld en keert terug van een midlifecrisis. Zijn rentree op de trainingsvelden liet nog even op zich wachten. Er moesten nieuwe schoenen gehaald worden, aangezien hij niet meer wist aan welke wilgen hij ze in een vlaag van verstandsverbijstering had gehangen. Gelukkig heeft hij het licht gezien en maakt hij weer deel uit van het team.

Na een weinig spectaculair begin van beide kanten leverde de eerste fatsoenlijke aanval meteen een doelpunt op. Ter hoogte van de middenlijn maakt Coen Schmidt zich los van zijn tegenstander en stuurt de scherp staande Bram Schmidt de diepte in. De daaropvolgende lage voorzet wordt door Robert Elsinga van dichtbij tegen de touwen geschoten. Enkele minuten later geeft Brian Giezen een balletje met buitenkant voet op de diep sprintende Hielke Jongsma. Door goed verdedigend ingrijpen van Vitesse kon Jongsma net niet tot een goede doelpoging komen. De thuisploeg zocht veelvuldig de linkerkant, waar rechtsback Danny Mulder zijn handen vol had aan de handige linksbuiten. Het was dan ook geen verassing dat de eerste kans van Vitesse op die zijde tot stand kwam. Na een kwartier spelen snelde hij langs Mulder, maar zijn schot uit een lastige hoek werd gepareerd door sluitpost Jonathan Auwen. Vlak daarna werd zijn collega aan de overkant aan het werk gezet. Linksbuiten Hielke Jongsma kapte zijn directe tegenstander uit en schoot vanaf randje 16 in de korte hoek. De doelman had slecht zicht op de bal, maar kon op het laatste moment de bal over de achterlijn werken. De daaropvolgende afgeslagen corner werd onder luide aanmoediging van de kant door Wessel Nijboer richting de Duitse grens geschoten. Hoe het ook kan werd gedemonstreerd door Sjoert Giezen in de 29e minuut. Coen Schmidt speelt een korte corner op Giezen, die passeert zijn tegenstander en pegelt de bal in de verre hoek over de doelman van Vitesse. Een ietwat geflatteerde 0-2 prijkte op het scorebord. Wat volgde was een onrustige fase waarin de thuisploeg op zoek ging naar de aansluitingstreffer. Veenhuizen had meerdere malen moeite om de bal goed weg te werken en dat liep in de 41e minuut verkeerd af. De linkermiddenvelder kapte zich vrij en schepte de bal in het volgepakte strafschopgebied precies op de knar van iemand in een geelrood shirt. Zijn kopstoot was onhoudbaar voor Auwen, 1-2. Meteen na de aftrap had Coen Schmidt de marge weer op 2 kunnen brengen. Hij onderschepte een waardeloze breedtebal waarna hij tijdens zijn passeeractie zijn tegenstander als een zeester op het gras achterliet. Oog in oog met de doelman kwam hij echter niet als winnaar uit de strijd.

Tijdens de thee constateerde Jim van der Leest dat zijn rug het loodje had gelegd vanwege een elleboogje vlak voor rust. Albert-jan Moes werd de wei ingestuurd als vervanger op linksback, waardoor Gelmer-jan Haanstra Wessel Nijboer gezelschap ging houden in het centrum van de defensie. Beide backs kregen de opdracht mee om hun aanvallende impulsen in de kleedkamer achter te laten, om zo het gevaar van de buitenspelers iets meer onder controle te krijgen. De eerste mogelijkheden na rust waren voor Veenhuizen. Een kansrijk schot van Sjoert Giezen belandde op de armen van een verdediger, maar een pingel was iets teveel van het goede geweest. Luttele minuten later belandde de bal na een corner in de sandwich tussen de schedels van Robert Elsinga en Wessel Nijboer. Langzamerhand kreeg Vitesse het betere van het spel, al was het niveau van de voorstelling niet om over naar huis te schrijven. In de 60e minuut gingen dan toch de handjes in de lucht. Niet vanwege een oogstrelende actie waar het publiek al een tijdje op zat te wachten, maar vanwege een bal die ruim de zijlijn zou zijn gepasseerd. Waar Veenhuizen naar de scheidsrechter zat te zwaaien ging Vitesse er met de bal vandoor. Een simpele voorzet werd even simpel tot gelijkmaker omgezet, 2-2. Dit was voor de mannen uit Koekange het signaal om wat extra energie in de pot te stoppen, waarbij Veenhuizen de hele wedstrijd al moeite leek te hebben om de strijdlust van de laatste wedstrijd tegen Zuidlaren te evenaren. De ruimtes werden groter en Veenhuizen kreeg lastig druk op de bal, waardoor de ene na de andere lange bal richting de goal van Auwen werd gepompt. Wat volgde was een ouderwetse flipperkast, waardoor verzorger Leendert komende week aan de bak mag om alle vastgelopen nekken los te masseren. Gelukkig voor Veenhuizen tikt het centrale duo bijna de 2 meter aan en worden de ballen vakkundig weer terug gekopt richting de afzender. Zonder tot hele grote kansen te komen leek het een kwestie van tijd tot Vitesse op voorsprong zou komen. Telkens als er gevaar dreigde was er iemand om de bal te blokken of plukte doelman Auwen de bal uit de lucht. Uiteindelijk viel er in de 80e minuut toch nog een goal. Aan de andere kant welteverstaan. Coen Schmidt ontweek een poging tot ippon van zijn tegenstander en lepelde de bal over de defensie richting Robert Elsinga. Vanuit een lastige stuit schoot hij met zijn linkerpoot de bal in de lange hoek. Dankzij een goed uitgevoerde voordeelregel van de uitstekend fluitende scheidsrechter kon Veenhuizen tegen de verhouding in op een 2-3 voorsprong komen. In het restant van de wedstrijd maakte Michiel Hoving zijn rentree als extra slot op de deur. De doelpogingen om wederom gelijk te komen eindigden zonder uitzondering in het vangnet. In de ultieme slotfase kreeg Vitesse nog een corner te nemen. De bal bleef hangen in de doelmond en in een laatste krachtsinspanning werd uit de draai nog eenmaal het doel van Veenhuizen onder vuur genomen. Het bleek een mispeer met de bosjes als eindbestemming.

In een matige wedstrijd die zeker niet op dvd zal verschijnen trekt Veenhuizen toch aan het langste eind. Een déjà vu voor de verliezers, want zowel het scoreverloop als het spelbeeld verliep gelijk aan de wedstrijd van jaren geleden. Een gelijkspel zou een terechte uitslag zijn geweest, maar voor deze ene keer nemen we wel genoegen met 3 punten. Als we eerder hadden geweten dat de sleutel naar een uitoverwinning bestond uit een uit de kluiten gewassen mooiboy uit Hemrik, dan was er 2 jaar geleden al een taxi richting Groningen gestuurd om hem op te halen. Volgende week gaat DKB een poging wagen om de tot nu toe perfecte thuisreeks van Veenhuizen te verstoren.